“Massage is the study of anatomy in Braille” – Jack Meagher

Over Sporttherapie

Ons lichaam is de hele dag hard voor ons aan het werk. Tijdens onze dagelijkse activiteiten zijn vooral onze houdingsspieren actief. Deze spieren zijn er heel goed in om langdurig te werken, en als we ze genoeg rust geven merken we bijna niet dat we ze gebruiken. Wordt onze rust echter verstoord, door bijvoorbeeld stress of slaapgebrek, dan kan het zijn dat deze spieren zich niet goed genoeg herstellen. Je spieren kunnen dan moe en zeurderig aanvoelen, of het gevoel geven dat ze ‘vastzitten’. Wanneer dit langere tijd aanhoudt, ligt het krijgen van een overbelastingsblessure op de loer. Tijdens een sporttherapiebehandeling kijken we samen naar de beste combinatie van behandelmethodes om u van uw klachten af te helpen. Onder deze methodes vallen onder andere:

Bindweefselmassage

Onder een bindweefselmassage verstaan we het masseren van de huid (en dus niet de spieren) zonder olie. De doorbloeding verbetert en eventuele verklevingen worden losgemaakt.

Fasciatherapie

Tussen onze huid en spieren zit een heel dun laagje bindweefsel, wat ook wel fascia wordt genoemd. Het is een soort extra jasje om onze spieren, gewrichten en organen heen wat er onder andere voor zorgt dat alles ten opzichte van elkaar soepel kan bewegen. Door spanning kunnen de lagen echter verkleefd raken, wat pijn en stijfheid veroorzaakt. Met speciale waxtechnieken kan ervoor worden gezorgd dat het ‘jasje’ weer losgetrokken wordt, zodat de pijnklachten verminderen en eventuele blessures sneller herstellen.

Sportmassage

Fysieke inspanning zorgt ervoor dat er afvalstoffen in onze spieren terecht komen, wat voor extra ‘spierspanning’ zorgt. Een spanningstoename van 5- 10% zorgt al voor 30% minder doorbloeding, terwijl de doorbloeding juist nodig is voor het afvoeren van die afvalstoffen. De spieren bevinden zich in een vicieuze cirkel. Een sportmassage bevordert de doorbloeding waardoor deze cirkel doorbroken kan worden en herstel kan beginnen!

Mobilisaties

Door spanning kunnen niet alleen spieren vast gaan zitten, ook (gewrichts)kapsels worden beïnvloed. Daarnaast is het gevaar bij pijnklachten dat de pijnlijke beweging wordt vermeden. Het kapsel wordt dan stijver en bewegen (nog) pijnlijker. Door rustig te bewegen in de eindstand van het gewricht, rekt het kapsel wat mee, waardoor de beweeglijkheid weer wordt vergroot. (Let op! Mobilisaties zijn anders dan manipulaties. Deze worden over het algemeen gedaan door een manueel therapeut of osteopaat.)

Triggerpointtherapie

In spieren kunnen zich op bepaalde plekken ‘triggerpoints’ ontwikkelen, in de volksmond ook wel knopen genoemd. Triggerpoints zijn kleine verkrampingen van enkele spiervezels. Deze zijn vaak heel erg gevoelig en kunnen de pijn ook uitstralen naar andere gebieden. Door middel van verschillende technieken kunnen de spiervezels gestimuleerd worden om de verkramping los te laten en te ontspannen.

Heeft u nog vragen, of is uw interesse gewekt? Neem in dat geval vrijblijvend contact op, dan kijken we samen wat ik voor u kan betekenen.